Hvilke faktorer påvirker rekkevidden til en elsykkel

Ulike modeller og merker av elsykler har selvfølgelig helt ulik rekkevidde. Batterier kommer i alle størrelser og kvaliteter, motorer i varierende størrelse og effektivitet, vekt varierer, software, teknisk kvalitet, dekk, lagre etc..

På en helt ny kvalitetssykkel, med et Bosch E-Bike system så vil og rekkevidden kunne variere enormt. Litt forenklet så kan man si at det er to ulike typer forhold som påvirker, og da er det lurt å tenke litt på hvordan en elsykkel fungerer.

En elsykkel har et batteri som lagrer en gitt “strømmengde”, til disposisjon for elsyklisten. Denne mengden vil ikke variere så mye fra tur til tur, batteriet når det er fulladet vil ha tilnærmet samme strømmengde. Det eneste unntaket er temperatur. Ved lave temperaturer og minusgrader kan batteriet levere mindre strøm og dermed får du en redusert rekkevidde.

rekkevidde kalkulator

Viktigst er likevel hvor MYE strøm man faktisk bruker for å sykle en gitt distanse, f.eks. 1 kilometer. Dette henger direkte sammen med naturlovene og hvor stor “jobb” det er å sykle en gitt kilometer. Årsakene til denne variasjonen kan være:

-Syklistens egenvekt.

-Assistgrad, hvor mye krefter syklisten selv bidrar med.

-Terreng, om det er bakker eller flatt.

-Bagasje/annen ekstra vekt.

-Fart. Høyere snittfart gir lavere rekkevidde.

-Stopp og start. Akselerasjon er mye mer energikrevende enn jevn fart.

-Vindforhold.

-Aerodynamikk, sittestilling og klær etc.

-Temperatur. Batterikapasitet og luftmotstand (luften er tettere når det er kaldt).

-Lufttrykk i dekk.

-Veikvalitet. Ny fin asfalt eller dårlig grusvei.

Som man kan se av denne listen så er det en rekke ulike faktorer som påvirker, og når flere av dem slår ugunstig ut samtidig, så kan reduksjonen i rekkevidde bli dramatisk.

Vi har et rekkevidde kalkulator som viser hvordan dette kan slå ut i praksis.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA *